Okres obowiązywania: 12.05-16.05.2025
Dieta: Podstawowa

Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Filet maślany „Aves”
Szynka od Szwagra „Krakus”
Sałata masłowa, roszponka, ogórek zielony, pomidor malinowy, papryka żółta
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Zupa Solferino na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka), ziemniakami i natką pietruszki
Makaron penne Carbonara (zawiera mąkę pszenną, jaja, śmietankę z mleka)
Biała rzepa w słupkach
Kompot wiśniowy dosładzany daktylami
Podwieczorek
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Powidła węgierkowe 100% polskich śliwek „Herbapol”
Jabłko w cząstkach
Napój czekoladowy (na mleku) – wyrób własny
Wtorek
Śniadanie
Kluski lane (zawiera mąkę pszenną, jaja) na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82%(z mleka)
Pasta mięsna – wyrób własny
Roszponka, rzodkiewka, ogórek zielony
Herbata miętowo-pomarańczowa – wyrób własny
Obiad
Rosół na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z makaronem nitka cięta (zawiera mąkę pszenną) i natką pietruszki
Kotlet jajeczny (zawiera bułkę tartą z pszenicy)
Sałata masłowa z jogurtem naturalnym (z mleka)
Ziemniaki z koperkiem
Kompot z owoców leśnych (malina, borówka, jeżyna, czarna porzeczka, jagoda) dosładzany miodem „Polskie Pasieki”
Podwieczorek
Galaretka pomarańczowa z mandarynkami – wyrób własny
Ananas w kawałkach
Kawa zbożowa (na mleku)
Środa
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z makreli – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, roszponka, kiełki lucerny
Herbata malinowa „Herbapol”
Obiad
Kapuśniak z młodej kapusty na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami
Pierogi leniwe (zawiera mąkę pszenną, jaja, ser biały z mleka) z bułką tartą (z pszenicy) i masłem 82% (z mleka)
Surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym (z mleka)
Kompot wieloowocowy (agrest, rabarbar, truskawka, jabłko, śliwka, wiśnia) dosładzany figami – wyrób własny
Podwieczorek
Ryż na mleku z musem malinowym – wyrób własny
Kiwi czerwone
Woda z cytryną i miętą
Czwartek
Śniadanie
Kulki wielozbożowe (zawiera owies, jęczmień, żyto, pszenicę, orzechy) na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Serek śmietankowy „Turek” (z mleka)
Rukola, rzodkiewka, szczypiorek
Herbata czarna z cytryną i cukrem – wyrób własny
Obiad
Krem z zielonych warzyw – na wywarze warzywnym (zawiera seler) zabielany mlekiem 2% z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja) i pestkami słonecznika
Kotlet słoneczny (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Ziemniaki zapiekane
Surówka z młodej kapusty (młoda kapusta, marchewka, koperek, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek)
Kompot truskawkowy dosładzany figami
Podwieczorek
Tosty francuskie z chałki drożdżowej (wyrób Manufaktura Pieczywa) z musem z jogurtu naturalnego (z mleka) i owocami (malina, borówka)
Kakao (na mleku) – wyrób własny
Piątek
Śniadanie
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Ser żółty (z mleka) „Kasztelan”, serek ziołowy „Milandia”, łosoś wędzony na zimno, filet z piersi indyka pieczony z warzywami – wyrób własny
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy
Kakao (na mleku)
Obiad
Biały barszcz na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z makaronem świderki (zawiera mąkę pszenną) ze śmietaną 18% (z mleka)
Pieczony filet z dorsza – (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Ogórek kiszony w słupkach
Ziemniaki z koperkiem
Kompot jabłkowo – gruszkowy – wyrób własny
Podwieczorek
Jogurt naturalny (z mleka) z brzoskwiniami – wyrób własny
Krakersy (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Banan
Woda z miętą i cytryną
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie