Okres obowiązywania: 21.10-25.10.2024
Dieta: Podstawowa
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Szynka od Szwagra „Krakus”
Szynka gospodarza „Koniarek”
Sałata lodowa, rukola, rzodkiewka, ogórek zielony, kiełki pora
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Ryżanka na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i natką pietruszki
Makaron penne (zawiera mąkę pszenną) z pesto z suszonych pomidorów i pestek słonecznika
Marchewka w słupkach
Kompot truskawkowy słodzony miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Podwieczorek
Gofry z bitą śmietaną (z mleka) – wyrób własny (zawiera mąkę pszenną, mleko, jaja)
Maliny/Borówki
Kakao (na mleku)
Wtorek
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Twarożek (z mleka) ze szczypiorkiem – wyrób własny
Rzodkiewka, kiełki słonecznika, roszponka
Herbata malinowa
Obiad
Zupa brokułowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka) i makaronem kolanka (zawiera mąkę pszenną)
Kotlet mielony (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Ziemniaki z koperkiem
Fasolka szparagowa mix gotowana na parze
Lemoniada pomarańczowa z miętą – wyrób własny
Podwieczorek
Mus jabłko – banan „Kubuś” 100% owoców bez dodatku cukru
Słomka ptysiowa (zawiera jaja, mąka pszenna) – wyrób Manufaktura Pieczywa
Napój czekoladowy (na mleku) – wyrób własny
Środa
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z tuńczyka – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, kiełki pora, rukola
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Żurek na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i śmietaną 18% (z mleka)
Naleśniki z dżemem truskawkowym 100% owoców bez dodatku cukru „Łowicz” (zawiera mąkę pszenną, jaja, mleko) i polewą jogurtową (z mleka) – wyrób własny
Biała rzepa w słupkach
Sok jabłkowy naturalny 100% „Sady Wincenta”
Podwieczorek
Kasza manna (z pszenicy) na mleku z frużeliną malinową – wyrób własny
Melon/Ananas
Herbata czarna z cytryną
Czwartek
Śniadanie
Kluski lane (zawiera mąkę pszenną, jaja) na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pieczony schab z masłem 82% (z mleka) i rozmarynem – wyrób własny
Sałata masłowa, papryka czerwona, pomidor żółty
Herbata cytrynowa „Herbapol
Obiad
Zupa pomidorowa na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z makaronem świderki (zawiera mąkę pszenną) i natką pietruszki
Filet z piersi kurczaka pieczony z warzywami
Kasza pęczak
Mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka)
Kompot jabłkowy z cynamonem – wyrób własny
Podwieczorek
Bułka wrocławska (z mąki pszennej) z masłem (z mleka)
Miód nektarowy wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Jabłko w cząstkach
Pestki dyni
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Piątek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Ser żółty (z mleka) „Mlekovita”, serek paprykowy „Milandia”, łosoś wędzony na zimno, serek śmietankowy „Włoszczowa”, jajko na twardo, kiełbasa żywiecka „Krakus”
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy, szczypiorek, rzodkiewka
Kakao (na mleku)
Obiad
Krem wielowarzywny – na wywarze warzywnym (zawiera seler) z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Pieczony filet z dorsza (zawiera mąkę pszenną, jaja, bułkę tartą z pszenicy)
Ogórek kiszony w słupkach
Ziemniaki z koperkiem
Kompot z owoców jagodowych (żurawina, jagoda, malina, czarna porzeczka, aronia)
Podwieczorek
Ciasto drożdżowe (zawiera mąkę pszenną, mleko, jaja) – wyrób własny
Nektarynka/Śliwka
Mleko
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie