Okres obowiązywania: 24.06-28.06.2024
Dieta: Podstawowa
![](https://niezapominajkaslupno.pl/wp-content/uploads/2024/02/unnamed.gif)
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Filet maślany „Aves”
Szynka od Szwagra „Krakus”
Sałata masłowa, pomidor malinowy, ogórki gruntowe, papryka czerwona
Mleko
Obiad
Zupa krem wielowarzywny na wywarze warzywnym (zawiera seler) z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja) i pestkami słonecznika zabielany mlekiem 2%
Kluski ziemniaczane z białym serem (z mleka) oraz kiełbasą krakowską podsuszaną i cebulą
Ogórek gruntowy w słupkach
Kompot z wiśni słodzony miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Podwieczorek
Tosty (zawierają mąkę pszenną) z serem mozzarella (zawiera mleko) z pieca – wyrób własny
Arbuz/Melon
Kawa zbożowa (na mleku)
Wtorek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Jajko na twardo
Rzodkiewka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Rosół na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z makaronem nitka cięta (zawiera mąkę pszenną) i natką pietruszki
Kotlet pożarski (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Ziemniaki z koperkiem
Marchewka z groszkiem gotowana na parze
Woda z miętą i cytryną
Podwieczorek
Bułka wrocławska (z mąki pszennej) z masłem 82% (z mleka)
Konfitura truskawkowa 100% owoców „Łowicz”
Nektarynka
Kakao (z mlekiem)
Środa
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z pieczonego dorsza – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki Kawa zbożowa (z mlekiem)
Obiad
Botwina na wywarze warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka) i ziemniakami
Makaron spaghetti (zawiera mąkę pszenną) z sosem bolońskim i warzywami (pieczarki, cukinia, cebula, marchewka, seler)
Kalarepka w słupkach
Kompot z czarnej porzeczki i malin słodzony daktylami
Podwieczorek
Kasza manna (z pszenicy) na mleku z musem malinowym – wyrób własny
Biszkopty (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Gruszka
Woda z miętą i cytryną
Czwartek
Śniadanie
Musli (zawiera owies, jęczmień, żyto, pszenicę, orzechy) na mleku
Pasztet drobiowy (zawiera jaja, bułkę tartą z pszenicy) – wyrób własny
Sałata lodowa, ogórek zielony, papryka kolorowa, pomidor
Herbata z owoców leśnych
Obiad
Zupa Solferino na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka), ziemniakami i natką pietruszki
Filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym (zawiera papryka czerwona, cebula, marchewka, pędy bambusa, ananas)
Ryż parboiled
Jabłko
Kompot z owoców leśnych (malina, borówka, jeżyna, czarna porzeczka, jagoda) dosładzany miodem „Polskie Pasieki”
Podwieczorek
Pizza capricciosa i hawajska – wyrób własny (zawiera mąkę pszenną, żółty ser z mleka)
Kiwi
Kakao (z mlekiem)
Piątek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Ser żółty (z mleka) „Kasztelan”, łosoś wędzony na ciepło, filet z piersi kurczaka pieczony – wyrób własny, jajko na twardo, szynka śląska
Sałata masłowa, rukola, ogórek zielony, pomidor żółty, szczypiorek, rzodkiewka, papryka
Kawa zbożowa (z mlekiem)
Obiad
Biały barszcz na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z makaronem świderki (zawiera mąkę pszenną) i śmietaną 18% (z mleka)
Smażony filet z dorsza (zawiera mąkę pszenną, jaja, bułkę tartą z pszenicy)
Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek)
Ziemniaki z koperkiem
Lemoniada pomarańczowa z miętą – wyrób własny
Podwieczorek
Chałka drożdżowa z masłem (zawiera mąkę pszenną, jaja, mleko) – wyrób Manufaktura Pieczywa
Dżem wiśniowy 100% owoców „Łowicz”
Banan
Kakao (zawiera mleko)
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie
Pobierz załącznik: