Okres obowiązywania: 07.10-11.10.2024
Dieta: Podstawowa
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Kiełbasa krakowska podsuszana „Nik-Pol”
Polędwica z Pasieki „Nik-Pol”
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, pomidor malinowy, papryka żółta
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Zupa fasolowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami
Kluseczki z serka homogenizowanego (z mleka) polane musem jogurtowym (z mleka) i frużeliną truskawkową
Marchewka w słupkach
Sok jabłkowy naturalny 100% „Sady Wincenta”
Podwieczorek
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Serek śmietankowy w plastrach „Piątnica” (z mleka)
Roszponka, pomidor żółty, papryka czerwona
Herbata czarna z cytryną
Wtorek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82%
(z mleka)
Pasta mięsna – wyrób własny
Pomidor gałązka, ogórek gruntowy, rzodkiewka
Kakao (na mleku)
Obiad
Krem pomidorowy – na wywarze warzywnym (zawiera seler) z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja), pestkami dyni i śmietaną 18% (z mleka)
Stripsy z kurczaka
Ziemniaki zapiekane
Dip śmietanowy na bazie jogurtu naturalnego (z mleka)
Ogórek w słupkach
Lemoniada pomarańczowa z mięta – wyrób własny
Podwieczorek
Gruszka pieczona z miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki) – wyrób własny
Słomka ptysiowa (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Napój czekoladowy (na mleku)
Środa
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z miruny – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, roszponka, kiełki pora
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Zupa ogórkowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka), ziemniakami i koperkiem
Pierogi leniwe (zawiera mąkę pszenną, jaja, ser biały z mleka) polane masłem (z mleka)
Surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym (z mleka)
Kompot wieloowocowy (truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, wiśnia, agrest) dosładzany figami
Podwieczorek
Placki a’la pizza z szynką, serem mozzarella i warzywami (zawiera mleko, jaja, mąkę pszenną) – wyrób własny
Mix papryk kolorowych w słupkach
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Czwartek
Śniadanie
Owsianka z suszoną żurawiną na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasztet z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów – wyrob własny (zawiera jaja)
Mix sałat, papryka żółta, pomidor coctailowy
Herbata malinowa „Herbapol
Obiad
Krupnik (zawiera kaszę jęczmienną) na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i natką pietruszki
Makaron spaghetti (zawiera mąkę pszenną) z sosem bolońskim i warzywami
Kalarepa w slupakch
Kompot truskawkowy
Podwieczorek
Bułka wrocławska (z mąki pszennej) z masłem (z mleka)
Kiełbasa żywiecka sucha „Krakus”
Sałata masłowa, ogórek zielony,
Kakao (na mleku)
Piątek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Ser żółty (z mleka) SM „Mlekovita”, serek paprykowy „Milandia”, łosoś wędzony na zimno, schab pieczony – wyrób własny, jajko na twardo
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy, szczypiorek, rzodkiewka
Kakao (na mleku)
Obiad
Barszcz czerwony na wywarze warzywnym (zawiera seler) z makaronem mała muszelka (zawiera mąkę pszenną) i śmietaną 18% (z mleka)
Smażony filet z dorsza (zawiera mąkę pszenną, jaja, bułkę tartą z pszenicy)
Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew, cebula, oliwa z oliwek)
Ziemniaki z koperkiem
Kompot jabłkowo-gruszkowy
Podwieczorek
Chałka drożdzowa z masłem (z mleka) – wyrób Manufaktura Pieczywa
Dżem truskawkowy 100% z owoców „Łowicz”
Jabłko
Mleko
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie