Okres obowiązywania: 20.01-24.01.2025
Dieta: Podstawowa
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Filet maślany „Aves”
Szynka Gospodarza „Koniarek”
Rukola, sałata lodowa, ogórki zielone, pomidor żółty, kiełki rzodkiewki
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Zupa zacierkowa (zawiera mąkę pszenną, jaja) z pomidorami na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka) i natką pietruszki
Kluski ziemniaczane z białym serem (z mleka) oraz kiełbasą krakowską podsuszaną i cebulą
Marchewka w słupkach
Kompot wiśniowo-aroniowy dosładzany cukrem
Podwieczorek
Pizza capricciosa – wyrób własny (zawiera mąkę pszenną, mleko, żółty ser z mleka)
Ogórek zielony w słupkach
Herbata czarna z cytryną dosładzana miodem nektarowym wielokwiatowym „Polskie Pasieki”
Wtorek
Śniadanie
Musli (zawiera owies, jęczmień, żyto, pszenicę, orzechy) z owocami na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82%(z mleka)
Schab pieczony w ziołowej marynacie – wyrób własny
Roszponka, szczypiorek, rzodkiewka
Herbata malinowa „Herbapol
Obiad
Zupa jarzynowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka) i ziemniakami
Pierogi leniwe (zawiera mąkę pszenną, jaja, ser biały z mleka) z bułką tartą (z pszenicy) i masłem 82% (z mleka)
Surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym (z mleka)
Kompot wieloowocowy (agrest, rabarbar, truskawka, jabłko, śliwka, wiśnia) dosładzany figami
Podwieczorek
Ciastka domowe – wyrób Manufaktura Pieczywa (zawiera mąkę pszenną)
Mus „Kubuś” jabłkowy 100% owoców
Mleko
Środa
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Bułka wrocławska (z mąki pszennej) z masłem 82% (z mleka)
Serek wiejski OSM „Piątnica” (z mleka)
Rzodkiewka, szczypiorek, rukola
Kakao (na mleku)
Obiad
Kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami
Makaron penne (zawiera mąkę pszenną) z bazyliowym pesto i pieczonym filetem z piersi kurczaka oraz orzeszkami pinniowymi
Marchewka w słupkach
Kompot jabłkowo – gruszkowy słodzony daktylami
Podwieczorek
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z dorsza – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, roszponka, kiełki lucerny
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Czwartek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Płatki kukurydziane na mleku
Ser żółty (z mleka) „Kasztelan”
Sałata lodowa, pomidor malinowy, papryka żółta
Herbata cytrynowa „Herbapol
Obiad
Zupa pieczarkowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z makaronem gwiazdeczki zawiera (mąkę pszenną), śmietaną 18% (z mleka) i koperkiem
Kotlet słoneczny (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Ziemniaki z koperkiem
Mizeria z jogurtem naturalnym (z mleka)
Kompot z owoców leśnych (malina, jeżyna, borówka, żurawina) dosładzany daktylami
Podwieczorek
Serek waniliowo – brzoskwiniowy – wyrób własny (zawiera ser biały z mleka, śmietanę 18% z mleka)
Biszkopty (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Arbuz
Woda z cytryną i miętą
Piątek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Serek śmietankowy „Milandia”, jajko na twardo, szynka pieczona z warzywami – wyrób własny, łosoś w plasterkach wędzony na zimno
Sałata masłowa, roszponka, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy, szczypiorek, rzodkiewka
Kakao (na mleku)
Obiad
Barszcz czerwony na wywarze warzywnym (zawiera seler) z makaronem świderki (zawiera mąkę pszenną) i śmietaną 18% (z mleka)
Pieczony filet z miruny – (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier)
Ziemniaki z koperkiem
Lemoniada pomarańczowa z miętą – wyrób własny
Podwieczorek
Muffinki z płatkami czekolady – wyrób Manufaktura Pieczywa (zawiera mąka pszenna, jaja)
Malina/Borówka
Napój czekoladowy (na mleku) – wyrób własny
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie