Okres obowiązywania: 23-27.06.2025
Dieta: Podstawowa

Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Filet maślany „Aves”
Szynka od Szwagra „Krakus”
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, pomidor malinowy, papryka żółta
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Barszcz ukraiński na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka) i ziemniakami
Makaron świderki (zawiera mąkę pszenną) z białym serem (z mleka) oraz kiełbasą krakowską podsuszaną i cebulą
Marchewka w słupkach
Kompot wiśniowo-aroniowy dosładzany cukrem
Podwieczorek
Tosty francuskie z chałki drożdżowej (wyrób Manufaktura Pieczywa) z musem z jogurtu naturalnego (z mleka) i owocami (malina, borówka)
Kakao (na mleku) – wyrób własny
Wtorek
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82%(z mleka)
Serek naturalny „Bieluch” (zawiera mleko)
Szczypiorek, rzodkiewka, ogórek zielony, rukola
Herbata malinowa „Herbapol”
Obiad
Zupa pieczarkowa na wywarze warzywnym (zawiera seler) z makaronem mała gwiazdeczka (zawiera mąkę pszenną) i śmietaną 18% (z mleka)
Pieczony udziec z kurczaka w sosie własnym
Sałata masłowa z jogurtem naturalnym (z mleka)
Ziemniaki z koperkiem
Kompot z owoców leśnych (malina, borówka, jeżyna, czarna porzeczka, jagoda) dosładzany miodem „Polskie Pasieki”
Podwieczorek
Kasza manna (z pszenicy) na mleku z musem malinowym – wyrób własny
Biszkopty (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Banan
Woda z cytryną
Środa
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Naturalne parówki 100% z kurczaka „Tarczyński”
Mix warzyw (sałata masłowa, roszponka, papryka czerwona i żółta, ogórek zielony, rzodkiewka)
Kakao (na mleku)
Obiad
Zupa pomidorowa – na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ryżem i natką pietruszki
Kotlet jajeczny (zawiera bułkę tartą z pszenicy)
Ziemniaki z koperkiem
Surówka z sałaty lodowej z sosem winegret (sałata lodowa, pomidor koktajlowy, ogórek zielony, szczypiorek, natka pietruszki, papryka czerwona, cebula dymka, rzodkiewka)
Kompot jabłkowy z cynamonem – wyrób własny
Podwieczorek
Zapiekanki (zawiera mąkę pszenną) z warzywami (pieczarki, papryka, cebula) i serem mozzarella (z mleka) – wyrób własny
Jabłko w cząstkach
Napój czekoladowy (na mleku) – wyrób własny
Czwartek
Śniadanie
Płatki żytnie na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Kiełbasa krakowska podsuszana „Krakus”
Sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor malinowy, ogórek gruntowy
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Kapuśniak z młodej kapusty na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami
Zapiekanka makaronowa (zawiera mąkę pszenną) z mięsem mielonym z łopatki i szynki wieprzowej w sosie pomidorowo – ziołowym z warzywami (pieczarki, cebula, cukinia, papryka)
Marchewka w słupkach
Kompot truskawkowy
Podwieczorek
Bułka wrocławska (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka)
Ser żółty (z mleka) „Włoszczowa”
Roszponka, papryka żółta, ogórek kiszony, rzodkiewka
Kakao (na mleku) – wyrób własny
Piątek
Śniadanie
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Ser żółty (z mleka) „Mlekovita”, serek paprykowy „Milandia”, jajko na twardo, szynka wieprzowa pieczona – wyrób własny
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy, papryka czerwona, rzodkiewka
Kakao (na mleku)
Obiad
Krem dyniowo – marchewkowy – na wywarze warzywnym (zawiera seler) z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja) zabielany mlekiem 2%
Pieczone paluszki rybne z dorsza (zawiera mąkę pszenną, jaja, bułkę tartą z pszenicy)
Ziemniaki zapiekane
Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, marchew, jabłko, natka pietruszki, cukier, pieprz, oliwa z oliwek)
Lemoniada cytrynowo – limonkowa z miętą – wyrób własny
Podwieczorek
Ciasto drożdżowe – wyrób własny (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Brzoskwinia
Nektarynka
Mleko
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie