Okres obowiązywania: 16.12-20.12.2024
Dieta: Podstawowa
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Filet maślany „Aves”
Szynka od Szwagra „Krakus”
Sałata masłowa, roszponka, ogórek zielony, pomidor malinowy, papryka żółta
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Kapuśniak na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami
Makaron penne z bazyliowym pesto oraz pieczonym filetem z kurczaka (zawiera mąkę pszenną)
Marchewka w słupkach
Kompot z owoców leśnych (malina, borówka, jeżyna, czarna porzeczka, jagoda) dosładzany figami
Podwieczorek
Bułka wrocławska (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka)
Miód nektarowy wielokwiatowy „Polskie Pasieki”
Melon/Arbuz
Mleko
Wtorek
Śniadanie
Owsianka z suszoną żurawiną na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Ser żółty (z mleka)
Mix sałat, papryka żółta, pomidor coctailowy
Herbata malinowa „Herbapol
Obiad
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z makaronem muszelki (zawiera mąkę pszenną) i koperkiem
Kotlet mielony (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Ziemniaki z koperkiem
Marchewka z groszkiem (zawiera mąkę pszenną, masło 82% z mleka)
Kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, śliwka, borówka, żurawina) dosładzany cukrem
Podwieczorek
Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego (z mleka) – wyrób własny
Biszkopty (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Gruszka
Środa
Śniadanie
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z łososia – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, roszponka, kiełki lucerny
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Zupa szczawiowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i śmietaną 18 % (z mleka)
Kluseczki z serka homogenizowanego (zawiera mąkę pszenną, jaja, mleko) z musem z jogurtu naturalnego (z mleka) i owocami (malina, borówka)
Kompot wiśniowy dosładzany daktylami
Podwieczorek
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Kiełbasa podsuszana krakowska „Krakus”
Sałata masłowa, ogórek zielony, pomidor malinowy , papryka żółta
Czwartek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Schab pieczony w ziołowej marynacie – wyrób własny
Roszponka, pomidor malinowy, papryka żółta
Herbata cytrynowa „Herbapol
Obiad
Krem z marchewki – na wywarze warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka), groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja) i pestkami dyni
Pieczony filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo -koperkowym (zawiera mąkę pszenną, śmietanę 18% z mleka)
Kasza kuskus
Ogórek kiszony
Kompot jabłkowy z cynamonem
Podwieczorek
Jabłko pieczone z syropem klonowym i płatkami migdałów
Precelki (zawierają mąkę pszenną, jaja)
Kakao (na mleku)
Piątek
Śniadanie
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Ser żółty (z mleka) SM „Mlekovita”, serek śmietankowy „Milandia”, łosoś wędzony na zimno, jajko na twardo – wyrób własny
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy
Kakao (na mleku)
Obiad
Barszcz czerwony na wywarze warzywnym (zawiera seler) z makaronem świderki (zawiera mąkę pszenną) i śmietaną 18% (z mleka)
Pieczony filet z dorsza – (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier)
Ziemniaki z koperkiem
Lemoniada pomarańczowa z miętą – wyrób własny
Podwieczorek
Piernik – wyrób własny (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Mandarynka
Napój czekoladowy (na mleku)
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie