Okres obowiązywania: 27.04-02.05.2025
Dieta: Podstawowa

Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Szynka z Kija „Nik-Pol”
Szynka Gospodarza „Koniarek”
Sałata lodowa, roszponka, ogórek kiszony, kiełki brokuła
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Barszcz ukraiński na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) ze śmietaną 18% (z mleka) i ziemniakami
Makaron penne (zawiera mąkę pszenną) z pesto z suszonych pomidorów i pestek słonecznika
Marchewka w słupkach
Kompot truskawkowy słodzony miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Podwieczorek
Grzanki pełnoziarniste (zawiera mąkę pszenną) z warzywami (pieczarki, cebula, natka pietruszki) i serem mozzarella (z mleka) – wyrób własny
Ogórek zielony w słupkach
Kakao (na mleku) – wyrób własny
Wtorek
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82%(z mleka)
Miód nektarowy wielokwiatowy „Polskie Pasieki”
Jabłko w cząstkach
Kakao (na mleku) – wyrób własny
Obiad
Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z makaronem muszelki (zawiera mąkę pszenną) i koperkiem zabielana mlekiem 2%
Gołąbki po kaszubsku (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja) w sosie pomidorowym
Ziemniaki z koperkiem
Marchewka w słupkach
Kompot śliwkowo – jabłkowy z cynamonem – wyrób własny
Podwieczorek
Koktajl truskawkowo-waniliowy na bazie jogurtu naturalnego (z mleka) – wyrób własny
Krakersy (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Banan
Woda z miętą i cytryną
Środa
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z makreli – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, kiełki słonecznika
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Żurek na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i śmietaną 18% (z mleka)
Naleśniki z dżemem truskawkowym 100% owoców bez dodatku cukru „Łowicz” (zawiera mąkę pszenną, jaja, mleko) i polewą jogurtową (z mleka) – wyrób własny
Biała rzepa w słupkach
Sok jabłkowy 100 % tłoczony (Sady Wincenta)
Podwieczorek
Bułka wrocławska (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka)
Ser biały „Włoszczowa” w plastrach (z mleka)
Roszponka, rzodkiewka, szczypiorek
Napój czekoladowy (na mleku) – wyrób własny
Czwartek
Śniadanie
Obiad
1 MAJ
Podwieczorek
Piątek
Śniadanie
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Ser żółty (z mleka) „Włoszczowa”, serek paprykowy „Milandia”, łosoś wędzony na zimno, szynka pieczona w piecu – wyrób własny
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy
Kakao (na mleku)
Obiad
Krem z marchewki – na wywarze warzywnym (zawiera seler) z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja), pestkami dyni i śmietaną 18% (z mleka)
Pieczony w piecu filet z kurczaka w sosie pieczarkowym (zawiera śmietanę 18% z mleka)
Kasza kuskus
Pomidor ze szczypiorkiem
Kompot wieloowocowy (agrest, rabarbar, malina, truskawka, jabłko, gruszka) dosładzany figami
Lemoniada pomarańczowa z miętą – wyrób własny
Podwieczorek
Drożdżówka z jabłkiem – wyrób Manufaktura Pieczywa (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Ananas
Mleko
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie