Okres obowiązywania: 15.04-19.04.2024
Dieta: Podstawowa
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Szynka jak kiedyś „Koniarek”
Szynka wiejska „Nik”
Sałata masłowa, pomidor kumato, ogórek zielony
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Krem z pieczonego buraka – na wywarze warzywnym (zawiera seler)
z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja) i pestkami słonecznika zabielany mlekiem 2%
Kluski ziemniaczane z białym serem (z mleka) oraz kiełbasą krakowską podsuszaną i cebulą
Kalarepa w słupkach
Kompot wieloowocowy (jabłko, gruszka, agrest, rabarbar, śliwka) słodzony miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Podwieczorek
Gofry z bitą śmietaną (z mleka) – wyrób własny (zawiera mąkę pszenną, mleko, jaja)
Truskawki
Kawa zbożowa (na mleku)
Wtorek
Śniadanie
Owsianka z suszoną żurawiną na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82%
(z mleka)
Twarożek (z mleka) ze szczypiorkiem i rzodkiewką – wyrób własny
Ogórek zielony w słupkach
Herbata miętowa
Obiad
Zupa grochowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami
Makaron spaghetti (zawiera mąkę pszenną) z sosem bolońskim i warzywami (pieczarki, cukinia, cebula, marchewka, seler)
Biała rzepa w slupakch
Kompot z owoców leśnych (malina, jeżyna, jagoda, borówka) słodzony figą
Podwieczorek
Placki budyniowe – wyrób własny (zawierają mąkę, jaja, mleko)
Frużelina wiśniowa z owoców mrożonych – wyrób własny
Jabłuszko w cząstkach
Kakao (na mleku)
Środa
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z pieczonego łososia – wyrób własny
Ogórek kiszony
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Zupa koperkowa na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler)
z ziemniakami i zabielana mlekiem 2%
Pierogi leniwe (zawiera mąkę pszenną, jaja, ser biały z mleka) polane masłem 82% (z mleka)
Surówka z marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym (z mleka)
Lemoniada pomarańczowa z miętą
Podwieczorek
Kasza manna (z pszenicy) na mleku z musem malinowym – wyrób własny
Melon
Woda z limonką i miętą
Czwartek
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z suszonych pomidorów i pestek słonecznika – wyrób własny
Rukola, papryka czerwona, kiełki pora
Herbata z owoców leśnych
Obiad
Rosół na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z makaronem nitka cięta (zawiera mąkę pszenną) i natką pietruszki
Gulasz z szynki wieprzowej (zawiera mąkę pszenną)
Kasza gryczana
Surówka z ogórków małosolnych (ogórki małosolne, marchew, cebula czerwona, jabłko, sok z cytryny, olej, cukier, sól, pieprz)
Kompot malinowy słodzony daktylami
Podwieczorek
Bułka wrocławska (z mąki pszennej) z masłem 82% (z mleka)
Ser żółty (z mleka)
Kiełbasa sucha żywiecka „Olewnik”
Sałata lodowa, pomidor kumato, papryka żółta
Kawa zbożowa (na mleku)
Piątek
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Ser żółty (z mleka) „Mlekovita”, serek pomidorowy (z mleka) w plastrach „Piątnica”, łosoś wędzony, filet z kurczaka pieczony w ziołach – wyrób własny
Sałata lodowa, rukola, mix papryk, ogórek zielony, pomidor koktajlowy, szczypiorek, rzodkiewka Kawa zbożowa (na mleku)
Obiad
Biały barszcz na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler)
z makaronem świderki (zawiera mąkę pszenną) i śmietaną 18% (z mleka)
Smażony filet z dorsza (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Ziemniaki z koperkiem
Surówka z kiszonej kapusty (kapusta kiszona, czerwona cebula, marchew, natka pietruszki, sól, pieprz)
Sok pomarańczowy naturalny 100% „Sady Wincenta”
Podwieczorek
Babka poznańska (zawiera mąkę pszenną, jaja) – wyrób własny
Arbuz
Napój czekoladowy (z mleka)
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie
Pobierz załącznik: