Okres obowiązywania: 13.01-17.01.2025
Dieta: Podstawowa
Poniedziałek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Polędwica z Pasieki „Nik-Pol”
Szynka od Szwagra „Krakus”
Sałata masłowa, roszponka, ogórek zielony, pomidor malinowy, papryka żółta
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Obiad
Krupnik (zawiera kaszę jęczmienną) na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i natką pietruszki
Makaron penne Carbonara (zawiera mąkę pszenną, jaja, śmietankę z mleka)
Biała rzepa w słupkach
Kompot wiśniowy dosładzany daktylami
Podwieczorek
Budyń czekoladowy – wyrób własny (zawiera mleko)
Krakersy (zawiera mąkę pszenną)
Gruszka
Woda z miętą i cytryną
Wtorek
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Serek śmietankowy naturalny „Łaciaty” (z mleka) – wyrób „Mlekpol”
Roszponka, szczypiorek, rzodkiewka
Herbata malinowa „Herbapol
Obiad
Biały barszcz na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z makaronem świderki (zawiera mąkę pszenną) ze śmietaną 18% (z mleka)
Gołąbki po kaszubsku (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja) w sosie pomidorowym
Ziemniaki z koperkiem
Marchewka w słupkach
Kompot śliwkowo – jabłkowy z cynamonem – wyrób własny
Podwieczorek
Tosty (zawierają mąkę pszenną) z serem mozzarella (zawiera mleko) – wyrób własny
Melon
Napój czekoladowy (na mleku) – wyrób własny
Środa
Śniadanie
Bułka grahamka (z mąki pszennej graham) z masłem 82% (z mleka), bułka szpinakowa (zawiera mąkę pszenną) z masłem 82% (z mleka), pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Pasta z tuńczyka – wyrób własny (zawiera jaja)
Ogórek kiszony, kiełki pora, rukola
Herbata czarna z cytryną słodzona miodem nektarowym wielokwiatowy (Polskie Pasieki)
Obiad
Rosół na wywarze mięsno-warzywnym (zawiera seler) z makaronem nitka cięta (zawiera mąkę pszenną) i natką pietruszki
Kotlet jajeczny (zawiera bułkę tartą z pszenicy)
Sałata masłowa z jogurtem naturalnym (z mleka)
Ziemniaki z koperkiem
Kompot z owoców leśnych (malina, borówka, jeżyna, czarna porzeczka, jagoda) dosładzany miodem „Polskie Pasieki”
Podwieczorek
Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego (z mleka) – wyrób własny
Biszkopty (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Jabłko
Kawa zbożowa „Inka” na mleku (zawiera jęczmień, żyto)
Czwartek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
Makaron zacierka (zawiera mąkę pszenną) na mleku z dynią
Pasta mięsna – wyrób własny
Sałata lodowa, pomidor malinowy, papryka żółta
Herbata cytrynowa „Herbapol
Obiad
Zupa ryżanka na wywarze mięsno – warzywnym (zawiera seler) z ziemniakami i natką pietruszki
Pieczony filet z piersi indyka w sosie koperkowym (zawiera mąkę pszenną, śmietanę 18% z mleka)
Kasza kuskus izraelski
Surówka z sałaty lodowej z sosem winegret (sałata lodowa, pomidor koktajlowy, ogórek zielony, szczypiorek, natka pietruszki, papryka czerwona, cebula dymka)
Ziemniaki z koperkiem
Kompot jabłkowy z cynamonem
Podwieczorek
Sodziaki (zawiera mleko, jaja, mąkę pszenną) – wyrób własny
Mus śmietankowy z jogurtu naturalnego (z mleka)
Malina
Borówka
Kakao (z mlekiem)
Piątek
Śniadanie
Pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem 82% (z mleka)
SZWEDZKI STÓŁ, JEM CO LUBIĘ:
Ser żółty (z mleka) „Mlekovita”, serek paprykowy „Milandia”, łosoś wędzony na zimno, serek śmietankowy „Włoszczowa”, jajko na twardo, kiełbasa żywiecka „Krakus”
Sałata lodowa, rukola, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor żółty, pomidor malinowy, szczypiorek, rzodkiewka
Kakao (na mleku)
Obiad
Krem brokułowy – na wywarze warzywnym (zawiera seler) z groszkiem ptysiowym (zawiera mąkę pszenną, jaja)
Pieczony filet z dorsza – (zawiera bułkę tartą z pszenicy, jaja)
Surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier)
Ziemniaki z koperkiem
Lemoniada pomarańczowa z miętą – wyrób własny
Podwieczorek
Chałka drożdżowa z masłem (z mleka) – wyrób Manufaktura Pieczywa
Ananas
Mleko
* woda niegazowana jest dostępna dla dzieci na żądanie